Montoya Peláez, Guillermo LeónIzquierdo, OlgaCortés, PaolaLondono, July2016-08-302016-08-302014-08-060021-8561https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-84906330029&origin=inward&txGid=0http://hdl.handle.net/10906/79901The sugar cane industry has seen how biomass production in sugar mills would be converted to a readily available source of molecules besides sugar. Properly managed, byproducts would be transformed into a sustainable source of renewable and environmentally friendly chemical products.1 As a principal and more abundant organic acid in sugar cane juice, trans-aconitic acid (TAA) has been studied for use as a plasticizer in the polymer industry.2 However, up to now no industrial-scale application has been reported. As a reasonable approach to recover TAA from a sugar mill, first, an analytical method to determine its presence in all stages of the sugar-manufacturing process is needed. A new modern method was developed to measure TAA in seven stages in a sugar mill located in Valle del Cauca, Colombia. The stages with higher content of TAA were syrup, with 3363.6 ± 589.3 mg/L, and honey (molasses), with 6110.05 ± 139.5 mg/L. © 2014 American Chemical Society.4 páginasDigitalapplication/pdfengEL AUTOR, expresa que la obra objeto de la presente autorización es original y la elaboró sin quebrantar ni suplantar los derechos de autor de terceros, y de tal forma, la obra es de su exclusiva autoría y tiene la titularidad sobre éste. PARÁGRAFO: en caso de queja o acción por parte de un tercero referente a los derechos de autor sobre el artículo, folleto o libro en cuestión, EL AUTOR, asumirá la responsabilidad total, y saldrá en defensa de los derechos aquí autorizados; para todos los efectos, la Universidad Icesi actúa como un tercero de buena fe. Esta autorización, permite a la Universidad Icesi, de forma indefinida, para que en los términos establecidos en la Ley 23 de 1982, la Ley 44 de 1993, leyes y jurisprudencia vigente al respecto, haga publicación de este con fines educativos. Toda persona que consulte ya sea la biblioteca o en medio electrónico podrá copiar apartes del texto citando siempre la fuentes, es decir el título del trabajo y el autor.http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Quantitation of trans -aconitic acid in different stages of the sugar-manufacturing process.info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://doi.org/10.1021/jf5008874Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)BiologíaEcologíaBiologyEcologyCaña de azúcarSubproductos del azucarMolinos de cañaIndustria del azucarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1instname:Universidad Icesireponame:Biblioteca Digitalrepourl:https://repository.icesi.edu.co/http://purl.org/coar/access_right/c_abf2