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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.authorValderruten Posso, Nora Elenaspa
dc.date.accessioned2016-08-30T22:01:53Z-
dc.date.available2016-08-30T22:01:53Z-
dc.date.issued2015-06-01-
dc.identifier.issn1381-5148-
dc.identifier.otherhttp://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1381514815000449spa
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10906/79877-
dc.description.abstractChitosan was extracted from the fungus Aspergillus niger, an alternative source of chitin that is widely available as a byproduct of the industrial production of citric acid. Chitosan with deacetylation degree (DD) of 73.6% was characterized by elemental analysis, capillary viscometry (molecular weight of 1.9×105g/mol), Fourier transform infrared (FTIR), nuclear magnetic resonance (1H NMR, 13C NMR and 15N NMR) spectroscopies, differential scanning calorimetry (DSC) and thermogravimetric analysis (TGA). Fungal chitosan was crosslinked with glutaraldehyde and glutaric acid to obtain hydrogels. Chitosan hydrogels were characterized by FTIR and by scanning electron microscopy (SEM), which showed that these materials have irregular, polydisperse, and interconnected pores. Kinetic studies of the release of betahistine from the swollen hydrogels showed a Fickian diffusion mechanism. Finally, hydrolytic degradation of chitosan hydrogels under simulated physiological conditions (pH 7.4 and 37°C) was investigated as well as in vivo biocompatibility tests using New Zealand white rabbits as animal models.eng
dc.format.mediumDigitalspa
dc.format.mimetypeapplication/pdfeng
dc.language.isoengeng
dc.publisherElseviereng
dc.relation.ispartofReactive and Functional Polymers, Vol. 91–92 - 2015eng
dc.rightsEL AUTOR, expresa que la obra objeto de la presente autorización es original y la elaboró sin quebrantar ni suplantar los derechos de autor de terceros, y de tal forma, la obra es de su exclusiva autoría y tiene la titularidad sobre éste. PARÁGRAFO: en caso de queja o acción por parte de un tercero referente a los derechos de autor sobre el artículo, folleto o libro en cuestión, EL AUTOR, asumirá la responsabilidad total, y saldrá en defensa de los derechos aquí autorizados; para todos los efectos, la Universidad Icesi actúa como un tercero de buena fe. Esta autorización, permite a la Universidad Icesi, de forma indefinida, para que en los términos establecidos en la Ley 23 de 1982, la Ley 44 de 1993, leyes y jurisprudencia vigente al respecto, haga publicación de este con fines educativos. Toda persona que consulte ya sea la biblioteca o en medio electrónico podrá copiar apartes del texto citando siempre la fuentes, es decir el título del trabajo y el autor.spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/-
dc.titleExtraction of chitosan from Aspergillus niger mycelium and synthesis of hydrogels for controlled release of betahistinespa
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleeng
dc.audienceComunidad Universidad Icesi – Investigadoresspa
dc.publisher.facultyFacultad de Ciencias Naturalesspa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesseng
dc.publisher.programBiologíaspa
dc.publisher.departmentDepartamento de Ciencias Biológicasspa
dc.citation.volume91-92-
dc.citation.spage1-
dc.citation.epage10-
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1016/j.reactfunctpolym.2015.03.008-
dc.rights.licenseAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)-
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1-
dc.type.localArtículospa
dc.identifier.instnameinstname: Universidad Icesi-
dc.identifier.reponamereponame: Biblioteca Digital-
dc.identifier.repourlrepourl: https://repository.icesi.edu.co/-
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2-
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersioneng
dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85-
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